Basme de zi

Femeia in Francmasonerie

Leave a comment


Femeia reprezinta stalpul emotional al barbatului. Ea este completarea esentei masculine oferind perfectiunea uniunii. Prezenta spiritului feminin nu poate fi exclusa nici macar din Francmasonerie care este o forma de solidaritate masculina.

Constitutia lui Anderson preciza : ” persoanele admise ca membre ale unei loje trebuie sa fie barbati de bine si loiali, nascuti liberi si de varsta suficient de matura, nu sclavi, nici FEMEI, nici oameni imorali si scandalosi, ci de buna purtare” . Cu toate acestea femeia si-a castigat locul in masoneria in cadrul atelierelor distincte, feminine, ca auxiliare ale lojilor masonice regulare.

Acceptarea femeii in francmasonerie nu a fost una usoara, facandu-se treptat. Emanciparea acesteia si dorinta de a avea un impact major fiind infranata de traditie existand o inegalitate intre lojile masculine si cele feminine ” Parintii nostri, mai mult sau mai putin intelepti, nu au admis in nici un fel in adunarile lor acest sex, pe cat de sarmant, pe atat de periculos. Pentru a le ameti spiritele, le-am aranjat o masonerie care pentru moment sa le calmeze sentimentele.” , ” frumusetea si gratia sentimentelor pasionale, devoratoare, fac incompatibil Amorul cu filosofia.”

Rob Morris a fondat in anul 1850 capitolul OES ( Order of the Eastern Star), capitol in care sunt admisi numai francmasonii care au gradul de maestru si femeile ce sunt inrudite cu acestia ( fiica, vaduva, sotie, mama etc). Acest capitol fiind unicul acceptat si recunoscut de catre lojile regulare.

Femeia nu poate fi exclusa din mediul social si nici nu i se poate stirbi autoritatea desi este distincta celei masculine. Ambele principii neputand exista in lipsa celeilalte.

Cum geometria sacra prezinta tringhiul asezat cu varful in sus ca reprezentand masculinul, cresterea energetica si triunghiul asezat cu varful in jos reprezentand femininul, scaderea campului energetic, la fel femeia este culoarea opusa barbatului, diferita dar de aceeasi intensitate.

Nici unul nu este mai presus, doar dogmele traditiei au infatisat costumul masculin ca fiind stralucitor, nementionand insa ca cea care s-a ocupat de frumusetea lui a fost femeia ce a ajutat barbatul sa il imbrace.

800px-EasternStarSpokaneWA

 

Advertisements

Author: basmedezi

in acest ciclu numit viata incerc sa imi gasesc un loc. Calatoresc fugind de mine dar umbra cu care m-am nascut imi urmareste continuu pasii asa ca obosind ma asez la soare si privesc inspre sine gasind ce am cautat in toata aceasta alergare plina de suferinta..m-am gasit pe mine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s